De vreugde van het geliefd zijn

Abigaïl

Ze zat tegenover mij, een knappe vrouw, zwart haar en fel blauwe ogen. Ze was al jaren getrouwd en samen hadden ze 4 kinderen. Ze was getrouwd met een ‘hork’ van een man…..

Ze miste de steun en betrokkenheid van haar man. Ze zei: ‘ Hij heeft voor iedereen tijd, behalve voor mij’. Hij was ondernemer van een zeer goedlopend bedrijf. Er kwam veel geld binnen, hij was veel op reis en hield van feesten en drank. Hij had de "kwaliteit" om met iedereen ruzie te maken en veel werknemers waren om die reden al vertrokken. Een aantal jaren geleden kwam zij werken binnen het bedrijf en kreeg een centrale positie binnen HR.

'Maar', zei ze: ‘Ik ben eigenlijk gekomen om orde op zaken te stellen en hem in de gaten te houden. 'Want' zei ze, 'veel werknemers klagen over mijn man dat hij zo hard en gemeen is.'

En zonder zijn medeweten regelde zij verhoging van salarissen, wie promotie kreeg en zocht ze constant de verbinding op. Ze werd een soort van mediator tussen haar man en hun werknemers. Toen ik haar vroeg: waar haal jij de kracht vandaan? Antwoorde ze: ‘ Ik ben een geliefde bruid van Jezus. Ik luister naar Hem en bij Hem vind ik rust. Hij geeft mij de kracht om door te gaan’.

Alsof je erbij was...

Ik hou enorm van verhalen en personen uit de Bijbel. En vooral om deze verhalen tot leven te brengen is mijn passie, alsof je erbij was. Hoe? Door je voorstellingsvermogen te gebruiken. Je verplaatsen in de personen. Wat zie, hoor je, voel je? Constant de verbinding zoeken tussen brein en lichaam.

Jezus vertelde veel verhalen en gelijkenissen en Zijn gelijkenis was Zijn preek. Om hier wat meer diepgang in te ontwikkelen heb ik het afgelopen half jaar een Masterclass spreekvaardigheid gevolgd bij Henk Stoorvogel.

 En uiteraard werd ik uitgedaagd ook zelf een preek te maken en deze voor te dragen. Ik heb de preek gehouden over het verhaal zoals dat staat in 1 Samuel 25. In dit verhaal spelen 3 mensen een hoofdrol: Abigail, Nabal en David. Met de beide mannen loopt het niet zo goed af, terwijl Abigail schittert in dit verhaal. En op Abigail heb ik ingezoomd tijdens de preek met als centrale thema: ‘De vreugde van het geliefd zijn’.

In intimiteit met Hem

Mijn preek begon met bovengenoemd verhaal uit mijn praktijk en daarna zei ik: 'Weet je... dat er ook zo’n soort verhaal in de Bijbel staat?' Ik ervoer de verbinding met de kleine groep die voor me zat. Even later nodigde ik het publiek uit om zich in te leven in het verhaal en leven van Nabal. Ik stelde hen een aantal vragen: ‘ Hoe zou het voor je zijn als een Nabal jou leidinggevende is? Of een broeder waarmee je in de oudstenraad zit? Waarom reageren Nabal en David vanuit pijn? En als je mensen hebt in je omgeving die voortdurend vanuit pijn reageren, hoe ga je hier dan mee om?'

 

Abigail wachtte, ze luisterde en nam een dienende houding aan. Ze was in contact met haar Heer en zocht telkens de verbinding op. Ze leefde in intimiteit met Hem, ruste in Vaders liefde en wist zich als een geliefde van Hem. Geloof en ervaar jij ook dat je Gods geliefde bent?

Abigail kwam tenslotte in actie, zij nam initiatief. Is er op dit moment een situatie in jouw leven waarbij je weet dat je eigenlijk ook in actie zou moeten komen?

Preken over het leven van Abigail zoals het staat in de bijbel. Leerzaam, ontroerend en verdiepend. Een bijzondere ervaring. Verlangend naar wat wellicht nog meer gaat komen ;)

Aanmelden nieuwsbrief