De laatste tijd zie ik om mij heen veel mooie single vrouwen en mannen die alleen zijn, terwijl ze graag een partner zouden willen. Hoe komt dit? Waarom lijkt het toch iedere keer niet te lukken in de liefde? In gesprekken met deze singles komen vaak pijnlijke ervaringen boven tafel die voor vele verschillende liefdeshindernissen kunnen zorgen. Als je op de dansvloer telkens struikelt over de voeten van je partner, kan het aardig vervelend worden. Dan wordt dansen een kwestie van duwen en trekken. In zo’n geval is het raadzaam opnieuw op dansles te gaan en te ontdekken waar je de verkeerde passen zet. De relatie-coach kan daarbij als dansleraar fungeren.
De gesprekken komen vaak al snel op verschillende soorten pijnen en angsten. Elke keer lijken mensen in een vicieuze cirkel te worden meegezogen. Er is angst voor intimiteit. Deze kan zich onder andere uiten in angst voor eigen boosheid, angst om ‘de eigen ik’ kwijt te raken, angst om zich ten diepste te laten kennen door de ander, angst om weg te vloeien in de partner of angst voor verlatenheid.
Het lijkt wel of de meeste conflicten ontstaan uit de angst om de relatie kwijt te raken. Een cliënt zei eens: “Er is mijn leven iemand die ik bijzonder graag mag. Ik ben bang dat ik hem nooit meer zie als ik nee zeg”.
De angst of boosheid kan ervoor zorgen dat iemand stil wordt of zich terugtrekt. Een houding die funest is voor iedere relatie. Wanneer je gekwetst of boos bent, is het beter om dat aan te pakken.
Veel angsten zijn terug te voeren naar iemands jeugd en de opvoeding. Voorvallen en ontmoetingen in het heden triggeren vaak herinneringen uit het verleden. Met behulp van therapie kun je erachter komen waarom je op een bepaalde manier reageert en waar sommige angsten vandaan komen.
Mensen met bindingsangst hebben vroeger vaak geleerd hun gevoelens en behoeftes niet teveel te uiten, of zelfs te ontkennen omdat het niet gewaardeerd werd. Als gevolg daarvan, zijn ze in hun latere relatieleven soms afstandelijk en vermijden ze situaties die teveel gevoel oproepen. Als anderen te dichtbij komen, nemen ze vaak afstand.
Mensen met verlatingsangst hebben vroeger vaak geleerd hard te moeten vechten voor aandacht en liefde van hun ouders. Ze hadden zelf weinig invloed op de mate waarin ouders hun behoeftes vervulden. In latere relaties zoeken ze constant bevestiging en voelen ze zich vaak afgewezen als hun partner niet meteen de nabijheid zoekt die zij graag zouden willen.
Het gevolg van deze patronen is dat je kunt gaan aantrekken en afstoten.
Door een onveilige hechtingsstijl roept nabijheid en intimiteit van de ander, of juist het afstand nemen van de ander, angst op. Degene die het meest behoefte heeft aan intimiteit, schiet vaak in de rol van de persoon met verlatingsangst. Degene die behoefte heeft aan ruimte, neemt de rol van de persoon met bindingsangst aan.
Een patroon dat al enige tijd is ingesleten, doorbreek je niet zomaar. Wat heb je daarvoor nodig?
– Word je bewust van je eigen behoeftes, patronen en gedrag.
– Deel je behoeftes, patronen en gedragingen met de ander.
– Vergroot je zelfvertrouwen.
– Pak negatieve gedachten, piekergedrag en/of belemmerende overtuigingen aan. Bijvoorbeeld de overtuiging: ‘Als ik een emotionele band aanga word ik afgewezen en gekwetst’.
– Leer om te gaan met angstgevoelens wanneer de ander bijvoorbeeld te dichtbij komt in de relatie of juist te lang niets van zich laat horen.
– Creëer positieve ervaringen waardoor er vertrouwen in de ander en in de relatie ontstaat.
Een goed boek dat je hier verder in kan helpen is Liefdesbang van Hannah Cuppen. Ik ben ervan overtuigd dat elke angst overwonnen kan worden. Angst is een geest. Je hebt een grotere Geest nodig om die te verdrijven.
Geen enkel mens kan jou de diepste verlangens naar geborgenheid, aandacht en liefde geven waar je zo naar verlangt. Alleen Jezus kan dat. Er bestaat een rust in Hem die alle verstand te boven gaat.
In het voorjaar 2016 geeft Heal Your Heart een workshop serie over dit thema. Hierin krijg je inzicht in hoe bindingsangst, verlatingsangst en verslaving aan liefde je relaties beïnvloeden en wat je eraan kunt doen. Je krijgt concrete oefeningen en een actieplan om gezonde en (h)echte relaties aan te gaan en te behouden. Je mag hier bevrijding, heling en genezing ontvangen.