Cliënt
Een cliënt met veel wisselende relaties en net de relatie met zijn geliefde uit:
‘Ik weet niet wat er is gebeurd maar ik kan mijn geliefde nu loslaten. Ik ervaar geen intense pijn meer en het beheerst niet meer mijn dagelijkse leven.
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk en/of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in het brein.
Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van deze trauma's en andere blokkades. Tijdens de sessies worden - in tegenstelling tot bij veel ander (psycho-) therapieën - dieper gelegen hersenstructuren geactiveerd die het meest onbewust werken. Brainspotting heeft niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven, maar is ook bijzonder effectief gebleken bij de verbetering van prestaties bij mensen die onder hoge druk moeten presteren; artiesten, sporters, musici.
Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden.
Deze blokkades kunnen zich uiten in angst, stress, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslaving, ADHD, depressie, etc.
Bij BSP worden juist die gebieden in de hersenen bereikt, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Dr David Grant ontdekte BSP tijdens het uitvoeren van EMDR. Hij begeleide een van zijn cliënten, een professioneel schaatser met een prestatieprobleem. Hij merkte op dat toen hij de cliënt trage oogbewegingen liet maken ze telkens op eenzelfde punt een opvallende oogreflex vertoonde. Intuïtief hield hij zijn vingers stil op dit punt (een brainspot) en vroeg zich vervolgens af wat er zou gebeuren.
Hij besloot om zijn vinger op dat punt te houden, en toen gebeurde het. Er kwamen allerlei (vergeten) herinneringen aan pijnlijke gebeurtenissen uit haar leven naar boven,
maar ook eerdere traumatische ervaringen die al met EMDR en andere therapieën zouden zijn verwerkt.
Hij bleef focussen op dat punt en wat er gebeurde was verbazingwekkend. Voor haar voelde het of er iets was opgelost. De volgende dag belde ze op en vertelde David Grand dat ze haar loop moeiteloos had uitgevoerd.
Dit lijkt een halleluja verhaal, maar ik zet het zelf vaak in en ik ben elke keer verbaasd wat er gebeurt. Sinds ik cliënten met brainspotting ben gaan behandelen, ben ik elke keer weer diep geraakt hoe cliënten veranderen. Het is een snelle, effectieve manier van therapie.
Bepaalde punten in het gezichtsveld blijken dus voor mensen een lading te hebben. “Where we look affect how we feel”, waar we heen kijken bepaalt hoe we ons voelen. Daar gaat BSP in essentie over: het laten samenwerken van gebieden in het lichaam en in de hersenen waar specifieke informatie ligt opgeslagen.
Kijk maar eens bij jezelf of je ergens in het bijzonder naar kijkt als je een gesprek voert. Naar boven of naar beneden of naar een ander punt in de ruimte waar je zit. Hersenscans laten zien dat de hersenstam en het limbisch systeem (middenbrein) worden geactiveerd zodra je naar een punt kijkt waar de lading zit. Trauma's en pijnlijke herinneringen worden in het lichaam en brein opgeslagen. Juist door (onbewust) naar een point (punt) te gaan in de ruimte om je heen, kun je zelf merken dat op dat punt de lading zit. Je hoeft geen specifieke herinneringen te hebben, het gebeurt vaak dat ze spontaan ontstaan tijdens BSP en dat er dan van alles duidelijk wordt.
BSP ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de ongezonde overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren. In de praktijk worden cliënten verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. BSP stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma te genezen.
BSP kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
We zitten tegenover elkaar in een gemakkelijke stoel. Je krijgt - als je dat wilt - een koptelefoon op, waardoor je muziek hoort: muziek die weerklinkt afwisselend links en rechts, speciaal ontwikkeld en geproduceerd door David Grand, de ontdekker van Brainspotting. Je kunt dan in het kort iets vertellen over het issue waar je mee komt. Vaak kun je dan ergens in je lichaam iets gewaarworden, spanning op je keel b.v., of een knoop in je maag.
Ik werk vervolgens met een zogenaamde pointer, een soort antenne. Ik beweeg de pointer in je blikveld en je ogen en/lichaam geven zelf aan waar er activiteit is. We kunnen de oogpositie samen bepalen of ik zoek hem voor je op.
Als we de oogpositie hebben gevonden dan blijf je gedurende de sessie (ongeveer 30-45 minuten) naar de pointer kijken. Je mag ook wegkijken en bewegen. En ondertussen blijf je gewaar wat er gebeurt in je lichaam terwijl ik in stilte bij je aanwezig ben. Dit zorgt voor een raamwerk waarin het therapeutisch proces kan plaatsvinden. Je mag delen wat er met je gebeurt, maar dit hoeft niet. Het is niet ongewoon dat er lange stiltes vallen tijdens dit proces. Je lichaam weet precies hoe het zelf weer in evenwicht kan komen en we hoeven alleen maar op dit proces te vertrouwen en hier ruimte aan te geven.
Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.
Wil je meer weten over hoe deze vorm van therapie jou kan helpen? Stuur me een berichtje!
.
‘Ik weet niet wat er is gebeurd maar ik kan mijn geliefde nu loslaten. Ik ervaar geen intense pijn meer en het beheerst niet meer mijn dagelijkse leven.
‘Ik ontdekte dat ik ineens weer in de lift stapte en ervoer geen angst of paniek. Ook ben ik plannen aan het maken om voor het eerst in mijn leven te gaan vliegen. Ik ervaar nu een gezonde spanning en nieuwsgierigheid. En dat is nieuw en zo bevrijdend voor mij’.
‘Ik kan hem nu ontmoeten en met hem praten, zonder in paniek te raken. Ik heb niet meer de neiging om te vluchten. Ook voelt mijn lichaam rustig aan en dat is een heerlijk gevoel’.