Heling, vreugde en vrijheid ervaren in gebrokenheid

Niet alles is te helen

Het was tijdens een wandeling met een vriendin ongeveer een jaar geleden. Tijdens het wandelen zei ze opeens: ‘Erika, niet alles is te helen…’

Het was alsof ik op mijn tenen was getrapt, althans zo voelde dat. Zei ze daarmee iets over mijn God? Ik geloof immers dat Hij alles kan helen en dat Hij bij machte is grote dingen te doen, meer nog dan wat wij vragen en denken kunnen (Efeziërs 3:20-22).

Ik voelde dat ik boos werd en diep verontwaardigd. Natuurlijk weet ik dat ik als mens en hulpverlener niet alles kan helen, maar mijn God kan dat wel.

Deze opmerking van mijn vriendin zette iets binnenin mij in gang…

Dagelijks leven

Inderdaad, mijn ervaringen in de praktijk spelen mee. De laatste jaren krijg ik meer en meer te maken met forse gebrokenheid in de persoonlijke en relationele sfeer van mensen. Enerzijds zie ik zoveel potentieel wat God in harten van mensen heeft gelegd. Tegelijk zie ik dat trauma, de pijn en het verdriet. Deze gebrokenheid maakt dat je op een bepaalde manier ‘blind’ bent. Zolang deze gebrokenheid niet is geheeld is het moeilijk om uit ongezonde patronen en relaties te stappen.

Ik geloof echter dat Vader de gebrokenheid wil aanraken, genezen en herstellen. Hij doet dat in het bijzonder als mensen dat willen en toelaten. Geloven in herstel en open staan voor je eigen wonder van Vader God draagt bij. Daarmee worden je voeten op de weg naar herstel gezet.

Hulp verlenen en helen

Volgens de ‘van Dale’ is helen: genezen, heel maken.

Een gebroken hart heel maken, een gebroken wereld heel maken, als instrument in Zijn hand, daar verlang ik naar. Een einde aan racisme, oorlog, eenzaamheid, slavernij, misbruik, geweld, armoede, etc. Ik verlang ernaar dat mensen hun waardigheid, respect en vrijheid weer terug ontvangen. Ik verlang ernaar dat mensen hun talenten in gaan zetten die Vader in hen heeft gelegd. Het is mijn passie om mensen tot groei en bloei te helpen komen. Zodat ze de dingen gaan doen die Vader in hun hart heeft gelegd.

 Bovennatuurlijke heling en genezing

Ik geloof in de helende kracht van mensen. Ik geloof in het bovennatuurlijke helende en genezende werk van mijn hemelse Vader. Ik geloof in een bovennatuurlijke genezing en heling van alle mensen die door Hem op mijn pad komen. Ik geloof dat als mensen Jezus toelaten in hun diepste pijn en gebrokenheid, dat Hij herstel en genezing en bevrijding gaat geven. Een genezing die dieper gaat dan wat mensen zelf aan heling kunnen bieden.

Efeziërs 3: 20-22: God is bij macht oneindig veel te doen, meer dan wat wij vragen of denken kunnen, aan Hem alle eer

En toch...de praktijk

Ik zie en maak mee dat de ene persoon en relatie genezing en herstel ontvangt en een ander zie ik wegglijden of ongezonde keuzes (blijven) maken.

En dat doet soms pijn.

Ik zit geregeld zelf ook een traantje weg te pinken als een stel tegenover mij zit en een van de partners geeft aan niet verder te willen met de relatie. En eerlijk gezegd roept het soms ook vragen bij mij op: hebben ze echt alles geprobeerd? Is het echt niet meer te helen? En God dan? Hij kan toch een wonder doen?

Ik stel bijna altijd de vraag aan een koppel dat wil gaan scheiden: als jij en de ander ‘gezond’ zouden zijn, had je dan deze keuze ook gemaakt? Er is gebrokenheid op deze aarde en daar hebben we allemaal mee te maken en ik denk dat een bepaald stukje gebrokenheid in ieder mens zit. Een belangrijke vraag waar ik vaak op reflecteer is: hoe ga ik om met deze gebrokenheid? Mag die er zijn?

Heling en herstel

Als mensen de Heilige Geest of Jezus/Vader toe kunnen laten in hun ziel en lichaam dan kan er diepe verandering plaatsvinden. Als Jezus in een situatie komt, als men dat kan zien, horen, voelen, dan verandert een negatieve ervaring.

Hij belooft immers: ‘IK ben gisteren, vandaag en morgen dezelfde, IK BEN je heelmeester….’ Ik geloof in een Vader die ons mensen het beste van het beste wil geven.

En dat geloven en toelaten is voor ons mensen een proces en dat kost tijd en geeft ruimte. En het mooie is dat de Vader niet aan tijd is gebonden. Hij heeft alle tijd en Zijn liefde is onvoorwaardelijk en geeft wat jij op dat moment nodig hebt.

Laat je bemoedigen in plaats van ontmoedigen.

Luister en lees wat Vaders beloften zijn over jou en leer Hem op een nieuwe manier te vertrouwen en geloof dat Hij jou het beste van het beste wil geven.

Onderweg

Ik geloof dat God vóór het huwelijk is en dat Hij stellen zal begeleiden om door de pijn heen naar een vrij leven te gaan bewegen. Ik geloof dat God vrouwen en mannen die gescheiden zijn, zal helpen onder ogen te komen wat er gebeurd is, wat dit teweegbrengt, zodat zij kunnen gaan kiezen hoe ze daar verder mee om willen en mogen gaan. Ik geloof dat God mensen die getraumatiseerd zijn zal helpen om door de pijn zicht te krijgen op een nieuw en vrij leven.

Dat is vrijheid, dat je verleden er mag zijn en dat Vader ook Vader mag zijn over je verleden. Vrij om nieuwe keuzes te maken en weer lief te hebben.

Betrek de Vader bij de ongenezen gebieden in je leven. En gebruik zo nodig de professionele hulpverlening erbij. Dan komt er genezing en herstel. Overvloedig en onvoorwaardelijk.

Laatst deed een cliënt een mooie uitspraak: ‘Heelheid betekent voor mij dat ik ondanks dat ik een gebroken hart heb, vreugde ervaar. Vreugdevol kan zijn, omdat ik Jezus ken’.

 

Aanmelden nieuwsbrief